Крепостта Червен – Предизвикателството на годинитe

Червен - част 1 от Серията за Русенски Лом

Който мисли, че в североизточна България няма какво да се види, то следващите няколко статии са за него.

Тъй като съм родом от Русе и съм речно чадо, тази ми поредица насочва вниманието към ломските красоти.

Panorama from the fortress looking towards the village

1. Местонахождение и информация за крепостта Червен

В първата част на поредицата ще Ви разкажа за с. Червен и крепостта, която се извисява гордо над него от около 1500 години. Заедно те са част от природен парк Русенски Лом.

Разположени са точно на р. Черни Лом, която е широка около 10 метра. За сметка на това, през пролетно-летните месеци (май-юни), водата се покачва и мъти, и бърза ли, бърза по пътя си да стигне до големия си брат Дунав.

Реката е в основата на живота и щастието на растителността, животинския свят и земеделците наоколо. Зеленината обгръща всичко, дори и светлината на места, напомняйки за амазонска джунгла.

Rusenski Lom River near Cherven

Къде сме на картата

2.Как да стигнем до крепостта

Минавайки разклона за с. Табачка (китно селце скрито в скалната долина) продължаваме направо. Не след дълго от лявата страна изгрява и крепостта, а на преден план обширни полета. Иска ти се да спреш и да я снимаш – за щастие има отбивки.

A distant look towards Cherven from the road leading there

Още малко напред и ще видиш табела за екопътека, или поне така си мисля. Поправи ме в коментарите, ако греша. Засега я подминаваме и продължаваме към селото. Започват леко по-стръмни завои и силен наклон надолу. Минаваме през китни къщурки с цветни градини, играещи деца, читалище и кметство.

Продължаваме надолу като гледаме за табела от сорта на “средновековна крепост” и след малко се озоваваме между реката вляво и високо извисяваща се скала от дясната страна, ако сме хванали правилния завой.

Photo collage of Cherven, Bulgaria

На входа има ресторант (той е по-нов от крепостта), където може да се подкрепим с хапване и пийване. Входът за възрастни е 5лв. към настоящия момент (06.2021 г). Може да влезете и с екскурзовод или да посетите сайта, посветен на ЧервенВ него ще прочетете много интересна информация за градоустройство, история и фортификация.

3.История на Червен

Малко обща информация от мен, за да не сте напълно неподготвени, а и за да ви е интересно при пристигането:

Photo collage of flowers and farm life in Cherven
 • Селището и крепостта са създадени от византийците (Юстиниян) през VI век
 • През VII-XI век (Първо българско царство) е вторият по значимост административен център след Царевец
 • Наричал се е още Орловото гнездо
 • След 1235 г. става седалище на Червенската митрополия (не съм много запозната, но явно е било много важно в църковния свят)
 • Разполага с вътрешен град (горе върху скалите, за болярите) и външен, незащитен град (в подножието на скалите до реката, който в сегашно състояние е с. Червен – за търговци, земеделци и… общи взето – всички останали).
Photo Collage of Cherven (4)

4. Разходка из средновековния град

Връщаме се към настоящето и разходката ни. След като сме отпочинали започваме да катерим не толкова стръмни стълби нагоре.

Докато се качваш, осъзнаваш защо траките са избрали да пребивават на това място – това е природно укрепление, което лесно може да те предпази от нашественици и диви животни. Самата почва също е много плодородна и реката е уникално предимство.

Stairway leading towards the fortress
Castle walls

Изкачвайки се нагоре, гледките започват да ти спират дъха, а също и самите стълби. Малко преди да се качим на равнината отгоре на скалите, виждаме гордата 10-метрова крепостна стена, която ти се струва непробиваема, но всъщност са я сваляли доста пъти.

The Fortress and the bridge over the river
Greens and cliffs on the other side of the river 2

Излизаме на входа и главната улица, като от дясната страна се откриват прекрасни гледки към отсрещните скали, а от ляво са били жилищни и обществено-административни сгради. Главната артерия ни отвежда към най-защитената част от крепостта – замъкът и най-голямата църква.

5. Осведомителна пауза

Photo collage of walking through the fortress

Още малко информация, защото знанието е сила, а пък моята сила е да се правя, че знам разни неща:

 •  Между крепостните стени се разполагат множество църкви (митрополийски и енорийски), замък, жилища, бойни кули и други камъни
 • В самите скали има водоснабдителни проходи и тунели, които слизат до реката, за да имат вода по време на засада и се предполага, че има изход за да нападнат врага в гръб
 • Интересен факт: през месец май се провеждат исторически възстановки. Програмата включва пресъздаване на средновековни занаяти като ковачество, тъкачество, обущарство и др., а също така се демонстрират войнски умения и тактики.
Once upon a time - a street
The church
Battle tower
Battle tower and green cliffs
Dwelling walls
Largest church in Cherven

Да не забравяме, че все още сме на разклона от по-горния абзац. Тук всеки може да тръгне по своя собствен път и да мине между сградите, малките улици и да си представи какъв ли би бил животът в средновековна България. Тук ще ви оставя да се разхождате сами, но преди това ще споделя…

6. Места, които трябва да посетите в близост

View towards Cherven from the top of the fortress

Има доста места, които много близо и си заслужава да се посетят. Ето и някои от тях:

 • Пещера Орлова чука
 • Скална църква в Москов дол
 • С. Табачка
 • Ивановски скални манастири
 • Басарбовски скален манастир
 • Скален манастир Грамовец (екопътека от ивановски скални манастири)
 • Екопътека Писанец-Ветово

Намери ли тази статия полезна? Сподели коментар отдолу!

Във вътрешността на крепостта - Най-голямата църква в Червен

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.