Ла Палма – Скритото Съкровище на Канарските Острови

Единствен по рода си

Ла Палма със сигурност се откроява на фона на останалите Канарски острови. До момента съм посетила 4 от 7 острова – Ланзароте, Тенерифе, Гран Канария и Ла Палма. И за другите 3 знам доста, тъй като съм прекалено любопитна и винаги тормозех местните и се опитвах да упражнявам счупения си испански.

Това, което ми харесва най-много, е че Ла Палма не е толкова известен като останалите острови и съответно има значително по-малко туристи. Малката площ и липсата на шумни курорти определено има чар. Идеалното място, ако търсиш тишина и вътрешно спокойствие.

Освен всичко останало, Ла Палма е най-зеленият от всички Канарски острови (а знаем, че Стеф обожава зелено). Разполага с дълги планински маршрути и красиви зелени гледки, които всеки, обичащ горите, би оценил.

Накрая, но не на последно място… Островът има много специална енергия. По някакъв начин мястото привлича много духовно ориентирани хора. Най-лесното нещо там е да излезеш на разходка и да откриеш свободна душа. От номади и хипита до лечители и рейки мастери, островът е пълен с цветове и разнообразие.

Майка с децата си, Ла Палма, Канарски острови

Информация за Ла Палма

Ла Палма, или “Хубавият остров” е вулканичен Канарски остров. Намира се в най-северозападния край на островите и спира в огромния Атлантически океан. Това е последната земя, която ще откриеш на хиляди километри оттук (леко плашещо).

Островът е малък (около 708 м2) и не пренаселен, което е чудесно. През последното броене населението е 86,000 души, но може да се е повишило и до 90,000 с всички германци, които откриват обетованата земя след като се пенсионират.

Обект на Световно Наследство в ЮНЕСКО

Не само че островът има вписан елемент в ЮНЕСКО, а целият остров е обявен като световно наследство. През 2002 ЮНЕСКО обявява Ла Палма за световен биосферен резерват. За тези, които не знаят какво значи това – аз също не знаех. 

Биосферните резервати съчетават сухоземни, морски и крайбрежни екосистеми. Те се изграждат като целта им е да възстановят “приятелските” взаимоотношения между хората и биосферата. Сега вече и ти знаеш.

Green North of La Palma. Ocean view. La Palma - The Hidden Gem of the Canary Islands, article by Kiss My Backpack at https://www.kissmybackpack.com/
From the wide green north...
Rocky hot south part of La Palma. La Palma - The Hidden Gem of the Canary Islands, article by Kiss My Backpack at https://www.kissmybackpack.com/
To the narrow and rocky south

Обществото и Транспортът

Терминът “голям град” не се използва тук. За тези от вас, които обиччат голямия градски живот, разнообразния нощен живот и огромните молове – по-добре не ходете в Ла Палма.

Но няма страшно – островът предлага всичко, от което може някой да се нуждае. Двата “най-големи” града са Санта Круз де Ла Палма (столицата) и Лос Йанос де Аридане, които се разполагат на противоположните страни на острова (източна и западна).

Летището и пристанището, които са главните връзки с другите острови и света, се намират в Санта Круз. Вътршният транспорт е доста добре организиран и достъпен за публиката. 

Връзката между 2-та главни града (линия #300) се осъществява на всеки половин час. За повече информация посетете този сайт – официално разписание на автобусите. Не забравяйте, че се намирате на супер айляшкия остров и не се паникьосвайте, ако автобусът закъснява.

Метереологични проблеми

Ла Палма е наричан още “Островът на вечната пролет”, което ти дава идея какво е времето през годината. Никога не е прекалено горещо, но и никога не става студено. Когато стане дума за прогноза, обаче, времето е откачено.

Островът е създал собствен микро климат и никой сайт или новинарска емисия ще ти помогне да планираш екскурзията си. Много общо казано, можем да изведем 3 основни правила, които да помогнат с гадаенето:

  • Западната част е по-топла.
    Обикновено западната част на острова предлага по-добри метереологични условия, отколкото източната. По-топло и сухо е.
  • + 100 метра = – 1 градус.
    Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е че температурата пада с 1 градус на всеки изкачени 100 метра. Хладният бриз не трябва да ви заблуждава и е по-добре да се мажет със слънцезащитни кремове. Слънчевата светлина тук е много по-силна от останалата част на Европа.
  • Плажовете в южната част са по-спокойни.
    Ако избирате плаж, имайте предвид, че океанът на север е много по-агресивен, а и няма толкова много избор откъм плажове. Там е рай за сърфистите, но ако искаш само да се потопиш и попечеш, по-добре отиди на юг.
Cloud waterfall phenomenon in La Palma. La Palma - The Hidden Gem of the Canary Islands, article by Kiss My Backpack at https://www.kissmybackpack.com/
This is called "the cloud watterfall phenomenon"

Природа и дейности

Със своите 1000 км екопътеки, Ла Палма няма да разочарова любителите на природата. Двата големи национални парка – Кумбре Виеха и Ла Калдера де Табуриенте предлагат великолепни гледки за тези, които са готови да излеят малко пот.

Пещери, натурални басейни, вулкани, невероятни панорами и чисти небеса, плажове и гори, преследване на динозаври, каквото и да ти дойде на ум – Ла Палма има всичко. Лично аз не попаднах на плаж, който да спре дъха ми, но има определено има такива, които трябва да се посетят. За повече детайли вижте и другите ми статии.

Painting-like wallpaper, evergreen trees on a volcano rock in La Palma. La Palma - The Hidden Gem of the Canary Islands, article by Kiss My Backpack at https://www.kissmybackpack.com/
Two dolphins in the blue ocean water in La Palma. La Palma - The Hidden Gem of the Canary Islands, article by Kiss My Backpack at https://www.kissmybackpack.com/

Полезни линкове

За да ви спестя търсенето в Гугъл...

Задай ми въпрос за острова в секцията за коментари долу.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.